гривні грн
Каталог товарів

Як правильно доглядати за газоном?

Категорії

Поради по догляду за газоном

Здоровий газон впливає на загальний вигляд території. Він забезпечує природну, безпечну поверхню, де ваша сім'я може грати і відпочивати. Слідуючи декільком простим порадам, ви можете зберегти свій газон здоровим та екологічно корисним.

Як косити газон?

  • Косити високо, переважно від 3 до 7 см. Коротка стрижка послаблює кореневу систему і дає можливість бур'янам конкурувати з травою.  Як правило, експерти кажуть, що при кожному скошуванні потрібно знімати тільки одну третину висоти трави. Таким чином, якщо ви косите до 7 см, ви можете дозволити траві рости до 10 см. Якщо ви косите на 3 см, вам доведеться підстригати, коли трава виросте до 5,5 см.
  • Чим коротше ви косите, тим частіше вам потрібно підстригати газон, щоб дотримуватися правила «одна третина».
  • Косіть в різних напрямках і, якщо можете, кожен раз міняйте малюнок. Наприклад, перейдіть з півночі на південь, зі сходу на захід, за годинниковою стрілкою, проти годинникової стрілки, по діагоналі і т. д. Це дозволить зрізати більше листя на бур'янах, які можуть нахилятися в напрямку косіння, і може допомогти траві конкурувати з ними . Це також зменшує ущільнення грунту і знос дерну від коліс.
  • Заточуйте леза косарки хоча б раз на рік. Тупі леза косарки відривають, а не ріжуть травинки. Рване листя може зробити газон більш уразливим для хвороб.
  • Не видаляйте залишки зрізу (трави) з газону. Якщо ви різатимете лише одну третину листа в сухих умовах, обрізки будуть рівномірно падати на поверхню ґрунту. Косарка, що мульчує, додатково подрібнить обрізки, що допоможе прискорити процес розкладання. Влітку обрізки розкладаються та повертають азот та інші поживні речовини на ваш газон. Розкладання відбувається повільніше за прохолодної погоди

За цим посиланням ви можете переглянути техніку та инвентар для роботи з газоном і не тільки, та знайти саме те, що потрібно ✔️ САДОВА ТЕХНІКА

Як правильно поливати газон? 

  • Зазвичай, вода знаходиться глибоко щоб самостійно та сповна наповнити коріння. Важко сказати, якою кількістю води потрібно поливати газон, так як це залежить від типу грунту, виду трави, висоти скошування, температури, вітру та інших факторів. 
  • Високі точки і схили, що виходять на південь, зажадають більше води, ніж інші райони. Застосовуйте менше води в тінистих місцях, які отримують менше 4 годин прямого сонячного світла щодня. Траві під великими деревами потрібно більше води, так як коріння дерев будуть споживати воду, а його крона може менше пропускати опадів.
  • Рано вранці полив ідеальний. Менше води втрачається в результаті випаровування і вітру. Полив ввечері залишає газон вологішим і збільшує ймовірність виникнення захворювань.
  • Ваш газон може стати коричневим під час гарячих, сухих періодів. Він знаходиться в стані спокою і знову стане зеленим, коли повернеться більш волога і прохолодна погода. Здоровий газон може прожити кілька тижнів в стані спокою.

Хвороби та шкідники на газоні

Здоровий та щільний газон - кращий захист від вторгнення бур'янів та інших шкідників. Регулярно перевіряйте свій газон, щоб своєчасно виявити проблеми. Зазвичай, присутність кількох комах-шкідників або бур'янів не потребує надмірного занепокоєння. Комахи рідко пошкоджують здорові газони. Більшість комах, яких ви знайдете на вашому газоні, або не буде проблемою або навіть принесе користь. Якщо ви стурбовані тим, що комахи можуть заподіяти шкоду, зверніться до спеціаліста по догляду за газоном.

  • Якщо у вас розкидано кілька широколистих бур'янів по всій галявині, подумайте про видалення їх вручну, перш ніж вони дадуть насіннєві головки. Якщо ви вирішите використовувати гербіциди, краще розпорошити його на бур'яни, ніж обробляти весь газон. Завжди читайте етикетку препарата і використовуйте захисний одяг при використанні гербіцидів.
  • Хвороби дерну легко сплутати з іншими проблемами, такими як сеча собаки, опік від добрив, тупі леза косарки, сіль, ущільнення грунту. Газон, що складається з суміші різних сортів тонконога, змішаний з повзучою червоною овсяницей, добре протистоїть хворобам.
  • "Казкове кільце" - це хвороба домашнього газону, яка найчастіше викликає занепокоєння. Це призводить до утворення круглого або напівкруглого кільця, діаметром від кількох см до 1 м або більше, з темно-зеленої трави, котра може з часом загинути. Якщо плями незначні, ви можете замаскувати проблему застосувавши азотні добрива. 

Якими добривами підживити газон? 

  • В ідеалі, домашній газон потрібно удобрювати тільки тоді, коли рівень поживних речовин падає нижче того, що необхідно для підтримки його в здоровому стані.
  • Зазвичай, неорганічні добрива містять три основних поживних речовини NPK: азот (N) для стимулювання росту листя і темно-зеленого кольору, фосфор (P) для росту коренів і калій (K) для стійкості до стресу. Формула добрива - відсотки кожного з цих елементів (завжди в порядку «NPK»). Якщо в інструкціях не зазначено інше, неорганічні добрива завжди слід поливати після внесення. В іншому випадку ви спалите свій газон.
  • Перевірка грунту в професійній лабораторії - єдиний вірний спосіб точно визначити потреби в поживних речовинах.
  • Запамятайте головне правило: "Добриво з високим вмістом азоту даємо з весни по ранню осінь. Добриво без азоту, але з високим вмістом фосфору та калію - пізньою осінню та зимою"

Професійне рішення для вашого газону - Osmocot від компанії ISL (Нідерланди). За додатковою інформацією про добрива Осмокот звертайтесь до нашої статті "Як правильно підібрати добриво Осмокот?"

Також, на нашому сайті ви зможете знайти різні добрива на будь-який смак та ціну!

Як відновити слабкі місця газону?

  • Здоровий газон зазвичай відновлює себе сам. При правильному поливі і добриві невеликі ямки і мертві зони будуть самостійно заповнюватися. Газон з райграса згущується швидше після пошкодження, ніж інші менш агресивні види. Ось чому професіонали в області газонів використовують його для гри в гольф і на ігрових майданчиках, які часто отримують ушкодження.
  • Ви можете відновити великі мертві ділянки шляхом пересіву чи підсіву. Але перед цим виявіть справжню причину того, що газон загинув в цій області. Наприклад, буває так, що люди скаржаться на те, що в одному місці постійно гине газон, провівши аналіз грунту виявляється, що при будуванні будинку саме в це місце зливали вапняк. 

Навіщо проводити аерацію?

Для повноцінного зростання та розвитку газону, як і всім рослинам, потрібні кисень, вода та поживні речовини. Щоб вони безперешкодно проходили до коріння, у ґрунті мають бути пори. У міру зростання газону на поверхні грунту скупчуються відходи: сухе або нерозкладене коріння, трав'яна повсть, мох, пил та інше сміття. Цей шар називається соломою.

Аерація газону - це профілактична процедура провітрювання ґрунту газону та насичення його повітрям. Процес аерації трави полягає в проколюванні дернини на певну глибину, внаслідок чого у ґрунті утворюються дірки, які заповнюються повітрям та водою.

При плануванні аерації слід враховувати кліматичні умови та вид газонної трави. Найголовніший принцип при виборі часу для проведення аерації газону – помітне зростання трави. Проколювання ґрунту здійснюють ранньою весною і повторюють після кожної третьої стрижки газону. Розпушування проводиться 1-2 рази на рік, найкраще навесні та восени. Іноді покриття потребує додаткової позапланової аерації.

Як доглядати за газоном, який знаходиться в тіні? 

  • Для здорового росту газонних трав потрібно як мінімум 4 години прямого сонячного світла. Якщо газон отримує велике навантаження (наприклад, газон для спортивної гри), він повинен отримувати 6 годин прямого сонця щодня.
  • Виберіть правильний вид газонної трави, щоб у вас був здоровий газон в тінистих місцях. Повзуча червона костриця витримує тінь краще, ніж тонконіг. Підживлюйте та поливайте тінисті ділянки менше сонячної частини вашого газону. Якщо у вас виникають проблеми зі збереженням трав'яного покриву в місцях, де ходять люди, прокладіть доріжку з каменю або кори.

Інтернет магазин Agrozon.com.ua пропонує вам великий вибір газонних трав від світових виробників за найвигіднішою ціною в інтернеті та зі зручними умовами доставки по Україні. Ми надаємо сертифікати якості та гарантуємо оригінальність походження товару!

( 211 )
Рекомендовані товари

Немає на складі

Немає на складі

Добрива контрольованої дії зі спеціальною оболонкою для однорічних рослин

Формула: 11-11-17+2MgO+TE

Тривалість дії: 6-8 тижнів

Коментарі
Светлана
29.01.2020, 11:32
Спасибо за информацию. Нашла много полезного для себя по уходу за газоном.
Написати коментар
Ім'я*
Email
Введіть коментар*