гривні грн
Каталог товарів

Правила обробки пестицидами

Категорії
Зміст
  1. Правила обробки пестицидами
  2. Сумісність препаратів:
  3. Правила обробки пестицидами
  4. Обробка в ранкові години
  5. Верхня температурна межа
  6. Прилипачі підсилюють дію препаратів
  7. Вплив води (рН)

Правила обробки пестицидами

Для приготування робочого розчину потрібно використовувати тільки чисту воду кімнатної температури. Брудна вода зі ставків містить багато мулу, який зв'язує діючу речовину і зменшує ефективність препарату.

Спочатку готують маточний розчин в окремій ємкості в об'ємі 1/3 від необхідного. Маточний розчин ретельно перемішують і переливають в обприскувач через спеціальне сито або матрлю, доливають воду до необхідного об'єму (дивитись на етикетці препарату).

Сумісність препаратів:

При проведенні обприскування рослин часто виникає потреба провести обробки проти декількох шкодочинних об'єктів, наприклад, сумістити фунгіцид та інсектицид. Для цього готують бакові суміші: в один об'єм води додають 2 або 3 препарати. Перед приготуванням бакової суміші необхідно прочитати інформацію на тарній етикетці препарату та провести перевірку на сумісність препаратів в невеликих кількостях. При приготуванні бакової суміші необхідно дотримуватись такої послідовності змішування препаратів. 

1. Тверді - водорозчинні або вододисперсні гранули

2. Рідкі:

- спеціальні добавки для підвищення сумісності

- концентрати суспензії

- концентрати емульсії

- водорозчинні концентрати

- поверхнево-активні речовини

3. Інші - добрива та мікроелементи

УВАГА! Не бажано робити бакові суміші з препаратами, які містять мідь. Готовий робочий розчин необхідно використати в день приготування, а суспензії - протягом 2 годин.

При роботі з пестицидами в кожному конкретному випадку слід керуватися рекомендаціями із застосування та зберігання, зазначеними та тарній етикетці препарату. Завжди уважно читайте інструкції.

Правила обробки пестицидами

Коли денні температури в деяких зонах нащої країни досягають +25-35°С, чергуючись з грозами, застосування засобів захисту рослин вимагає дотримання наступних рекомендацій при обробці сг культур.

1. Ефективність обробок вище вранці (в години активного фотосинтезу і дихання рослин)

2. +25°С - критична для ефективності пестицидів

3. Прилипач підсилює дію

4. 4-6 - оптимальний рН для більшості пестицидів

Обробка в ранкові години

У рослин є біологічний годинник. Наприклад, картопля прокидається до 7 години ранку і протягом дня йде процес активного фотосинтезу, а вже до 10 вечора - рослина "засинає".

Добовий хід фотосинтезу має параболічний хід кривої, збільшуючись до полудня і знижуючись до вечора. Починаючись вранці, зі сходом сонця, фотосинтез досягає максимуму в полуденний час, потім поступово знижується до вечора. В особливо спекотні дні денний хід фотосинтезу має постійну депресі. Через високу температуру і відносно низьку вологість повітря рослина втрачає багато води, продихи закриваються, інтенсинвість фотосинтезу знижується. Крім того є восковий наліт, що захищає від високих температур і перешкоджає проникненню засобів захисту в рослину для системної дії. Залишаючись на поверхні, під дією високих температур, відбувається швидке розкладання препаратів. 

У ранкові години рослина активно дихає і діюча речовина без перешкод проникає всередину рослини (трансламінарно), чим забезпечує тривалість захисту.

Верхня температурна межа

Температури 21°С-24°С 

Існує верхня температурна межа, при яких можливі обробки. Для більшості обробок такою межею є температура 27-28°С, в цей період фізіологічна активність рослин знижується. Необхідно передбачити і припинити обробку ще до появи такої температури. Для гарної пестицидної дії, препарат повинен знаходиться на рослині близько 1-3 годин до появи +27°С-28°С. 

+25°С є критичною для ефективності піретроїдної групи пестицидів. Піретроїдні препарати (цигалотрин, біфентрин, перметрин, циперметрин, дельтаметрин, флувалінат, цифлутрин, ціклопротрін, етофенпрокс) не люблять високі температури і знижують свою ефективність за рахунок швидкого розпаду. 

Прилипачі підсилюють дію препаратів

Поверхня листа і краплі мають однаковий електричний заряд, але з різним потенціалом. Через такі фізичні властивості краплі робочого розчину і листова поверхня схильні до взаємного відштовхування. Така електрична сила може компенсуватися тільки кінетичною енергією крапель, пропорційною їх швидкості і масі, тому важливо додавати до робочого розчину прилипач.

Відносна вологість - важливий фактор, що впливає на втрату і ефективність засобів захисту рослин та їх фітотоксичність. У період, коли відносна вологість повітря низька, а температура висока, відбувається інтенсивне випаровування, що призводить до зниження маси крапель до стану, при якому вони легко зносяться під впливом вітру. 

Компанія Агрозон зробила підбір кращих прилипачів:

1) БіоПауер (Bayer, Німеччина) - прилипач для застосування з препаратами на основі сульфонілсечовин.

2) Турбо (BASF, Німеччина) - складається з слабокислої солі сульфату амонію, що ефективно підтримується прогексадіон-кальцієм.

3) Віволт (Corteva, США) - сучасний та ефективний прилипач для використання з сумісними гербіцидами для підсилення їх дії на проблемних та перерослин бур’янах.

4) Тренд 90 (FMC, США) - прилипач для використання з сумісними гербіцидами для підсилення їх дії на проблемних та перерослин бур’янах.

5) Кодасайд (FMC, США) - сучасний та багатофункціональний прилипач природного походження (масляний) для покращення дії різноманітних засобів захисту рослин.

6) Альфалип (ALFA Smart Agro, Україна) - покращує змочування наземних частин рослин та підсилює прилипання робочого розчину препаратів, що сприяє швидкому та більш повному проникненню діючих речовин пестицидів в рослину.

Вплив води (рН)

В результаті лужного гідролізу високий рівень рН води може привести до деградації деяких пестицидів (процес лужного гідролізу викликає розпад активних інгредієнтів, який знижує ефективність препаратів). Ступінь розкладання варіює відповідно до рН і температури води, а також залежить від тривалості перебування робочого розчину в обприскувачі.

4-6 - оптимальний рН для більшості пестицидів

Для того, щоб  вирішити цю проблему, бажано знати рН води, яку ви вокористовуєте для обприскування. Значення рН 4-6 рекомендовано для більшості пестицидів. Якщо рН води, яку ви використовуєте для приготування робочого розчину, більше 7, використовуйне спеціальні препарати для підкислення.

При рН 6,1-7,0 слід відразу застосовувати приготовлену робочу рідину. Не зберігайте більше 1-2 годин, так як згодом ефективність препарату значно знижується. 

Вода має бути теплою (відстоятися). Відстоюють саме воду, а не робочий розчин!

Препарати, які регулюють кислотність:

- Цитрик (ADAMA, Ізраїль) - продукт для покращення якості води, яка призначена для приготування робочих розчинів при обприскуванні сільськогосподарських культур.

- Цивік (ALFA Smart Agro, Україна) - за рахунок нейтралізації надлишку гідроксид-іонів (OH-) та розчинених солей забезпечує підкислення робочого розчину.

- рН-корректор воды (Нертус, Угорщина) - препарат призначений  для приготування бакових сумішей, що містять ЗЗР, добрива, РРР, самостійно або в комбінації між собою, і може бути застосований як для грунтового внесення, так і для листових (позакореневих) обробок.

( 98 )
Коментарі
Поки немає відгуків
Написати коментар
Ім'я*
Email
Введіть коментар*