гривні грн
Каталог товарів

Бактеріальний опік сої: симптоми, причини та наслідки

Категорії
Зміст
  1. Які симптоми бактеріального опіку сої?
  2. Хто є збудником бактеріального опіку?
  3. Яку шкоду завдає бактеріальний опік сої?
  4. Як боротися із бактеріальним опіком?
  5. Компанія Агрозон підібрала фунгіциди, які сміливо можна використовувати на сою від бактеріального опіку:

Які симптоми бактеріального опіку сої?

Ознаки хвороби спостерігаються всіх надземних органах рослин протягом усієї вегетації. На внутрішній стороні котиледонів з'являються бурі плями та некротичні виразки, що розростаючись, охоплюють верхівки рослин, викликаючи ушкодження типу "зміїної головки". Несправжні листя може мати плямистість і деформацію. На листі більш дорослих рослин (частіше перед фазою цвітіння) утворюється некроз жилок листя.

Некротичні тканини розриваються та випадають. Дуже рідко на стеблі утворюються некротичні бурі смуги. На бобах ознаки хвороби зазвичай не виражені і лише за дуже високого ступеня ураження вони вкриті засохлим бактеріальним ексудатом. Хворе насіння не має зовнішніх симптомів хвороби.

Хто є збудником бактеріального опіку?

Бактерія Pseudomonas syringae pv. glycinea Coerper - грам-негативна, аеробна, що утворює капсулу паличка, з 1-2 полярними джгутиками. На штучному живильному середовищі бактерія формує сіро-білі колонії.

Бактерія зберігається і поширюється в основному з насінням, яке заражене не тільки поверхнево, але часто несуть інфекцію в ендоспермі або зародку. Насіння є первинним джерелом зараження. У уражених рослинних залишках бактерія зберігається до розкладання, після чого вона швидко гине у грунті. Розвитку та поширенню хвороби сприяє помірковано тепла погода, часті опади та тривала безпека ранкової роси.

Яку шкоду завдає бактеріальний опік сої?

Бактеріальний опік може стати причиною випадання, як сходів, так і дорослих рослин. Уражене насіння втрачає схожість, а якщо і дає його, то рослини швидко гинуть.

Як боротися із бактеріальним опіком?

1) Необхідно забезпечити сприятливі умови для розвитку культури сої, у тому числі оптимальні терміни та густоту.

2) В умовах сприятливих для розвитку хвороби під час вегетації проводяться обробки препаратами, що містять мідь: Косайд, Чемп Ультра, Чемпіон, Альфа-Мідь та інші.

3) Вирощування толерантних сортів.

Компанія Агрозон підібрала фунгіциди, які сміливо можна використовувати на сою від бактеріального опіку:

- Кодасайд (Corteva, США)

Діюча речовина: гідроокис міді, 538 г/кг

Норма витрати – 1,5-2,5 кг/га

Косайд це контактний фунгіцид на основі міді у сучасній формуляції, який рекомендується для профілактичного застосування від таких хвороб як парша, плямистості, альтернаріоз, антракноз та бактеріальні опіки. Механізм дії Косайд 2000 полягає в тому, що в результаті нанесення на поверхні листа утворюється захисний шар, що перешкоджає проникненню патогенів. Кристаліки металевої міді прилипають до поверхні листа та при контакті з водою, іони двовалентної міді вивільняються та стають активними проти цільових патогенів. Іони міді впливають такі важливі процеси: як структура білків, функціонування різних ферментів, системи транспорту електронів і клітинні мембрани.

- Чемпіон (Nufarm, Австрія)

Діюча речовина: гідроксид міді, 770 г/кг

Норма витрати – 1,5-2,0 кг/га

Чемпіон – це контактний фунгіцид. Утворює захисний шар міді на всіх оброблених органах рослин і тим самим запобігає проникненню збудників хвороб усередину рослини. Фунгіцид із потужною профілактичною дією. Іони міді перешкоджають поділу клітин та проростання спор грибів – патогенів.

- Чемп Ультра (Nufarm, Австрія)

Діюча речовина: гідроксид міді, 576 г/кг

Норма витрати – 1,5-2,0 кг/га

Чемп Ультра – це контактний фунгіцид. Утворює на обробленій поверхні рослин, зокрема на листі, захисний шар міді, який запобігає проникненню збудників хвороб усередину рослини. Це фунгіцид із потужною профілактичною дією. Іони, які вивільняються з гідроксиду міді перешкоджають поділу клітин та проростання спор грибів – патогенів.

ТОВ "Агрозон" пропонує фунгіциди за оптовою та роздрібною ціною залежно від обсягу замовлення. Купити фунгіциди відтепер можна швидко, зручно та дешево з доставкою по всій Україні з інтернет-магазином Агрозон. Ми надаємо сертифікати якості та гарантуємо оригінальність походження товару.

Увага!!! Для безпечного використання препаратів та досягнення максимального ефекту дії препарату чітко дотримуйтесь інструкцій виробника та правил техніки безпеки при роботі з хімічними речовинами.

( 0 )
Рекомендовані товари

Немає на складі

Немає на складі

Немає на складі

Сучасний, ефективний, надійний
Проти парші, бактеріального опіку, курчавості
На яблуню, сою, виноград, персик, картоплю, томати

Коментарі
Поки немає відгуків
Написати коментар
Ім'я*
Email
Введіть коментар*