гривні грн
Каталог товарів

Навіщо застосовувати прилипачі та ад'юванти?

Категорії
Зміст
  1. Чому потрібні прилипачі і коли їх використовувати?
  2. Навіщо змінювати фізико-хімічних властивості?
  3. Що таке гідрофобність у рослин та як її подолати?
  4. Які найбільш популярні прилипачі та ад'юванти?

Чому потрібні прилипачі і коли їх використовувати?

Застосування прилипачів у бакових сумішах з різними засобами захисту рослин явище не нове. Сьогодні будь-який виробник засобів захисту рослин так чи інакше має мати в своєму асортименті прилипачі та ад’юванти.  На ринку дійсно існує великий вибір таких препаратів, які відрізняються по якості, ціні, країні походження, тарній одиниці та властивостях. Серед найвідоміших прилипачів та ад’ювантів варто виділити: Тренд 90, Віволт, Сільвет Голд, Меро, БіоПауер, Сілкер, Селфі, Турбо, Мачо, Олемікс, Альфалип Екстра, Тандем, Супер Скрін, Супер КАП, Супер ПАВ, Айказ, Кодасайд, Роубек.

Вцілому, використання прилипачів та адьювантів потрібне для того, щоб шляхом покращення фізико-хімічних властивостей бакової суміші підвищити ефективність дії основного препарату (гербіциду, фунгіциду чи інсектициду), що залежить від цілі проведення обробки.

Навіщо змінювати фізико-хімічних властивості?

  • Покращення дисперсійних властивостей робочого розчину.
  • Оптимізація розміру крапель робочого розчину для зменшення знесення вітром.
  • Покращення стійкості до змивання чи випаровування.
  • Покращення розтікання та прилипання робочого розчину по листовій поверхні.

Що таке гідрофобність у рослин та як її подолати?

Як відомо, злакові та дводольні бур’яни «змочуються» по-різному.

Гідрофільність та ліпофільність (гідрофобність) - показники що визначають змочуваність поверхні. Гідрофільність - здатність «любити» воду, ліпофільність, навпаки – не «любити» воду, а «любити» олію та жири. В практичному сенсі це означає, що чим більш гідрофільну поверхню має бур’ян, тим він краще буде змочуватись водою (навіть без додавання прилипачів). І навпаки, чим поверхня більш ліпофільна (гідрофобна), тим поверхня бур’янів буде гірше змочуватись водою. Вірніше, як правило, її відштовхувати!

Відомо, що бур’яни (як однодольні, так і дводольні види) різні щодо особливості змочуваності листкової поверхні (показник гідрофільності-ліпофільності/гідрофобності). Добре змочуються гідрофільні види, наприклад, подорожник, нетреба звичайна.  Відносно добре змочуються - соняшник, цукрові буряки, пасльонові культури; падалиця соняшнику, канатник Теофраста, види гірчиці, ромашки, щириці, пасльону, дурман звичайний, будяк жовтоцвітний, підмаренник чіпкий. Погано змочуються гідрофобні види: грицики звичайні та ін хрестоцвіті бур’яни, зірочник середній, види гірчаків, фіалки. Дуже погано змочуються, відштовхують воду: горох, ріпак, кукурудза, злакові культури; всі види злакових бур’янів, види лободи та лутиги.

Отже, використання прилипачів не завжди доцільне, однак завжди потрібно враховувати фізіологічні особливості культури та шкідливих об’єктів для досягнення максимального ефекту від використання засобів захисту рослин. Виробники завжди вказують сумісність прилипачів з іншими препаратами і коли таке застосування обов’язкове. В будь-якому випадку, слід завжди дотримуватися регламенту застосування та інструкції виробника.

Які найбільш популярні прилипачі та ад'юванти?

1) Тренд 90 (FMC, США)

Діюча речовина: 90% етоксилату ізодецилового спирту (альфа-ізодецил-омега-гідроксіполі (оксіетилен)

Прилипач зменшує поверхневий натяг капель, спричиняє збільшення кута контакту із поверхнею листка, що призводить до збільшення поверхні покриття листка. Використання прилипача сприяє проникненню через кутикулу та значно прискорює потрапляння сульфонілсечовинних гербіцидів в листки буряну.

2) Віволт (Corteva, США)

Діюча речовина: 90% етоксилату ізодецилового спирту (альфа-ізодецил-омега-гідроксіполі (оксіетилен)

Прилипач зменшує поверхневий натяг капель, спричиняє збільшення кута контакту із поверхнею листка, що призводить до збільшення поверхні покриття листка. Використання прилипача сприяє проникненню через кутикулу та значно прискорює потрапляння сульфонілсечовинних гербіцидів в листки буряну.

3) Сільвет Голд (UPL, США)

Діюча речовина: органо-силікон (трисилоксан + поліоксиетиленглісол)

Сільвет Голд значно знижує поверхневий натяг робочої рідини та формує однорідну плівку на поверхні листка та у важкодоступних частинах рослини. Принцип дії Сільвету полягає в надзвичайному зниженні поверхневого натягу водних розчинів, завдяки чому забезпечується максимальне змочування як верхньої, так і нижньої поверхонь листка рослини робочим розчином, а також важкодоступних місць, незалежно від товщини воскового шару і ворсистості рослини. 

4) Меро (Bayer, Німеччина)

Діюча речовина: ріпаковометиловий ефір, 810 г/л

Прилипач полегшує змочування наземних частин рослин (особливо тих, які мають потужний восковий та волосяний покриви) та посилює прилипання робочого розчину препарату, що сприяє прискореному та більш повному проникненню діючих речовин фунгіциду в рослину. Це покращує фунгіцидний ефект і важливо для ефективного контролю хвороб.

5) БіоПауер (Bayer, Німеччина)

Діюча речовина: етоксилований лаурилсульфат

Він полегшує змочування надземних частин бур'янів та посилює прилипання робочого розчину препарату, що сприяє прискореному й більш повному проникненню діючих речовин гербіциду в рослини бур'янів. БіоПауер прискорює та покращує гербіцидний ефект препаратів з якими застосовується. Прилипач БіоПауер використовують з гербіцидом Майстер від компанії Bayer. 

6) Турбо (BASF, Німеччина)

Діюча речовина: сульфат амонію, 21%

Препаративна форма: гранули

Сульфат амонію - це кондиціонер для води. Прилипач Турбо часто використовують із регулятором росту Архітект та Медакс Топ

7) Олемікс (Sumi Agro, Японія)

Діюча речовина: мінеральна олія 84% + ПАР 16%

Унікальний в своєму роді мультифункціональний прилипач, який можна використовуватися як інсектицид для зимуючих шкідників.При ранньовесняному застосуванні Олемікса у водному розчині утворює стійку суспензію яка попадаючи на поверхню дерева створює плівку, що перешкоджає доступу повітря, внаслідок чого відбувається загибель зимуючих стадій шкідників. При застосуванні на польових культурах спільно із гербіцидами, працює як типовий прилипач покращуючи ефективність дії препаратів.

8) Альфалип (ALFA Smart Agro, Україна)

Діюча речовина: етоксилат нонилфенол

Прилипач покращує змочування наземних частин рослин та підсилює прилипання робочого розчину препаратів, що сприяє швидкому та більш повному проникненню діючих речовин пестицидів в рослину. Це прискорює дію гербіцидів, фунгіцидів та інсектицидів, забезпечує їх високу ефективність. Особливо велике значення це має під час сухої або холодної погоди, коли уповільнюється ріст бур’янів і погіршується їх змочування робочим розчином. Крім того, використання поверхнево-активних речовин забезпечує відмінну стійкість до змивання дощем, сильною росою та ультрафіолетових променів, що подовжує тривалість захисної дії препаратів.

9) Тандем (Укравіт, Україна)

Діюча речовина: суміш поверхнево-активних речовин, 100

Препарат зменшує поверхневий натяг робочого розчину та забезпечує утворення однорідної плівки, зменшує стікання з поверхні листя рослин, що сприяє кращому прилипанню засобів захисту рослин і їх поглинанню рослиною. Таким чином, препарат підвищує ефективність дії пестициду, що особливо важливо під час сухої або прохолодної погоди, коли уповільнюється ріст рослин та погіршується їх змочування робочим розчином.

10) Айказ (Corteva, США)

Діюча речовина: естерифікована рослинна олія, 50 %, неіонні ПАР, 45 %, інші речовини (емульгатори/солюбілізатори), 5 %

Ад'ювант нового покоління  пенетраційного типу, що підвищує ефективність використання засобів захисту рослин у бакових сумішах. Дозволяє отримати необхідні фізико-хімічні властивості робочого розчину для роботи в екстремальних умовах (посуха, полив, сильний восковий наліт, знесення робочого розчину). Використання Айказ покращує дисперсійні властивості робочого розчину, оптимізує розмір крапель робочого розчину для зменшення знесення вітром, забезпечує оптимальне прилипання та покриття листової поверхні, що дозволяє діючим речовинам більш ефективно проникати в клітини рослин, покращує стійкість до змивання.

11) Кодасайд (FMC, США)

Діюча речовина: натуральна рослинна олія, 95% та емульгатори

Сучасний та багатофункціональний масляний прилипач природного походження для покращення дії різноманітних засобів захисту рослин. Механізм дії прилипача базується на технології емульсії рослинної олії. При змішуванні Кодасайду з засобом захисту рослин, емульгатори, що входять до його складу замикають молекули хімічного складу у утворюють навколо неї капсули. Коли ця попередня суміш потрапляє до баку обприскувача з водою утворюється «контрольована емульсія». Саме явище капсуляції робить Кодасайд унікальним провідником діючої речовини ЗЗР на культуру.

12) Роубек (Sumi Agro, Японія)

Діюча речовина: комбінація парафінових вуглеводнів, неіонних сурфактантів, спеціальних олій та полімерних прилипачів

Ад’ювант для ґрунтових гербіцидів, що застосовуються на чутливих культурах. Робочий розчин гербіциду та Роубек, проходячи крізь форсунки обприскувача, утворює менше дрібних крапель. Ад'ювант покращує адсорбцію гербіцидів глинистою фракцією ґрунту. Гербіциди рівномірно закріплюються в верхньому шарі ґрунту (5 см) та не вимиваються в нижні шари після сильних опадів. За рахунок концентрації діючих речовин гербіцидів у верхніх шарах ґрунту, посилюється дія гербіцидів на бур’яни та зменшується їх фітотоксичність на культурні рослини, так як більшість бур’янів проростає із шару ґрунту 5-10 см і стикається із підвищеною концентрацією гербіциду, а коренева система культурних рослин (що зазвичай розміщується нижче) не зазнає негативної дії гербіцидів. Багаторічні дослідження в Англії та Європейських країнах свідчать про те, що Роубек не впливає на посилення післядії гербіцидів чи накопичення їх залишків в урожаї.

ТОВ "Агрозон" пропонує прилипачі та ад'юванти по оптовій та роздрібній ціні в залежності від об`єму замовлення. Купити відтепер можна швидко, зручно та дешево з доставкою по всій Україні з інтернет-магазином Агрозон. Ми надаємо сертифікати якості та гарантуємо оригінальність походження товару.

Увага!!! Для безпечного використання препаратів та досягнення максимального ефекту дії чітко дотримуйтеся інструкції виробника та правил техніки безпеки при роботі з хімічними речовинами.  

( 94 )
Рекомендовані товари

Немає на складі

Екологічний, безпечний
Для застосування у баковій суміші 

Немає на складі

Немає на складі

Сучасний, ефективний, екологічний
З рекомендованими гербіцидами
Для підсилення дії на бур'янах

Немає на складі

Інноваційний, надійний та ефективний
Прилипач нового покоління
Застосовується для покращення роботи ЗЗР та мікродобрив.

Немає на складі

Надійний, сумісний, екологічний.
Для захисту тепличних, садових, польових культур
Від широкого спектру шкідників

Немає на складі

Немає на складі

Прилипач для застосування з препаратами на основі сульфонілсечовин

Немає на складі

Екологічний, технологічний, економічний
Прилипач рослинного походження
На рекомендовані ЗЗР (Верімарк, Ексірель та ін.)

Коментарі
Поки немає відгуків
Написати коментар
Ім'я*
Email
Введіть коментар*