гривні грн
Каталог товарів

Як вибрати гібрид кукурудзи?

Категорії

Як вибрати гібрид кукурудзи?

До вибору гібриду кукурудзи потрібно підійти серйозно та ґрунтовно, врахувати всі фактори, а не лише ціну. Компанії, які реалізують посівний матеріал перш за все наголошують звернути увагу на природно-кліматичну зону, в якій знаходиться поле, а фермера – часто дивляться тільки на вартість посівної одиниці.

Спочатку слід визначитись з метою посіву кукурудзи: на зерно, на силос чи інші потреби (виробництво спирту або крохмалю, тощо). Виробники посівного матеріалу у генетиці закладають формування різноманітних речовин у різних кількостях, що дозволяє вибрати гібрид, який найбільше підходить до обраної мети вирощування.

На територіях, де можна використовувати гібриди кукурудзи з високим показником ФАО, рекомендується обирати для посіву гібриди з різними термінами дозрівання. Це вагомо зменшить ризики, що пов’язані з недобором валового врожаю, які спричинені дією несприятливих погодних умов, дозволить оптимізувати строки сівби і збирання культури. Тому, особливої актуальності набирає використання холодостійких гібридів з ранніми термінами посіву.

Холодостійкі гідриди кукурудзи набагато менше піддаються впливу холодним погодним умовам. Низька температура буде менше перешкоджати оптимальному розвитку культури. Не варто плутати «холодостійкість» та «морозостійкість», оскільки це два зовсім різних поняття. Холодостійкість гібриду – це здатність витримувати низькі плюсові температури в межах +8 С без вагомих змін фізіологічних процесів. Морозостійкість гібриду – це здатність витримувати температуру нижче 0 С.

Сівбу холодостійких гібридів кукурудзи можна проводити на 10 днів раніше за оптимальний термін при температурі ґрунту +6-8 С. Це дозволяє отримати сходи на 5 чи 7 днів раніше, ніж у нехолодостійких гібридів, навіть в роки з недостатньою сумою активних температур. Так виникає можливість збільшити фазу активного фотосинтезу, в якій у культурі інтенсивно накопичується органічна речовина.

Кукурудза - досить посухостійка культура, але в роки, коли нестача вологи в ґрунті збігається із сухим жарким повітрям, врожай може сильно постраждати. В умовах недостатньої вологості ґрунту слід віддавати перевагу гібридам, які здатні економно витрачати вологу і мають можливість формувати потужну кореневу систему.

При пересіві озимини, яка погано перезимувала, рекомендуємо використовувати гібрид Теліас від компанії Syngenta. Сівба відбувається в пізніх термінах і, зазвичай, в ґрунт з невеликою вологою та з малою кількістю поживних речовин.

 

Коментарі
Поки немає відгуків
Написати коментар
Ім'я*
Email
Введіть коментар*